اجرای نقشه راه معدن ، گامی بزرگ در توسعه معادن کشور
پنل چالشها و راهکارهای ساخت داخل بخش معدن و صنایع معدنی در حاشیه نخستین نمایشگاه ساخت داخل و رونق تولید در نمایشگاه بینالمللی تهران، با حضور جعفر سرقینی«معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت»، داریوش اسماعیلی« رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران»، اردشیر سعد محمدی«مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران»، سعید پیرمرادی«مدیر صنایع معدنی ایمیدرو»، امامی« مدیر معادن ایمیدرو» و سرچمی« مشاور مدیرعامل در امور سرمایهگذاری خارج از کشور شرکت مادر تخصصی میدکو» برگزار شد.
به گزارش پویش خبر ، جعفر سرقینی«معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت» در این مراسم اظهار کرد: صادرات بخش معدن و صنایع معدنی در سال گذشته به ۹ میلیارد دلار رسید که به دنبال مدیریت آن بودیم. نیمی از این درآمد صرف هزینههای معدن میشود که سهم فولاد از آن ۲.۵ میلیارد دلار است. البته تلاش میکنیم وابستگی این بخش به دلار کاهش یابد. وی افزود: سهم ارز در صنعت فولاد را از ۱۰۰ دلار در هر تن به ۸۰ دلار کاهش دادیم. اگر مشکل الکترود گرافیتی (با احداث الکترود گرافیتی اردکان) حل شود، ۵۰۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در صنعت فولاد حاصل میشود. سرقینی با بیان اینکه انتقادی که به این بخش وارد میشود، واردات تجهیزات و ماشینآلاتی است که امکان تامین داخل دارند، ادامه داد: با واردات مواد اولیه و تبدیل آن به محصول، میتوان ارزش افزوده ایجاد کرد و صادرات نیز افزایش خواهد یافت.
بر اساس این گزارش داریوش اسماعیلی«رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران» در ادامه این پنل گفت: محور اصلی کارها در نظام مهندسی معدن ایران تولید داخل است. نقشه راه معدن و برنامه چهارساله وزارت صمت در اواخر سال ۱۳۹۶ مدون شد که محور آن حمایت از تولید داخل است. برای مثال در بند ۳۵ نقشه راه معدن برندسازی محصولات معدن و همچنین توسعه صادرات تاکید فراوان شده است. ۴معاون وزیر صمت، نقش راه معدن و صنایع معدنی را هدایت می کنند.
اسماعیلی از بخش خصوصی در خواست کرد نقشه راه معدن را به صورت گفتمان دو طرفه ببینند و افزود: کارگروهی در ارتباط با نقشه راه معدن تشکیل شده و جلسات منظمی برگزار میشود. اجرای نقشه راه معدن ۸۰درصد مشکلات معدن را رفع خواهد کرد و باید مطالبه گری کنید.اگر به دنبال تقویت تولید داخل هستیم، باید به سراغ فناوریهای نوین برویم و این امر با حضور دانشگاهیان میسر میشود، دانشگاه می تواند نقش کلیدی در توسعه معدن داشته باشد. در تبصره ۱۰ قانون ۱۴ رفع موانع تولید آمده است که ۱۰ درصد از حقوق دولتی از سوی معادن میتواند صرف طرح های پژوهشی شود.
در ادامه این نشست اردشیر سعد محمدی«مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران» اظهار کرد: در سال ۹۸ عملیات معدنکاری شرکت مس به ۱۸۵ میلیون تن خواهد رسید. این شرکت در حال حاضر ۴۰۰ هزار تن ذوب ظرفیت دارد که تنها در استان کرمان به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن به کنسانتره نیاز است. بنابراین باید سرمایهگذاری در بخش کنسانتره را جدی بگیریم. در بحث قیمت تمام شده نیز شرایط شرکت مس مناسب است. بخشی از هزینه شرکت مس را قطعات و لوازم تشکیل میدهد که خوشبختانه در بحث ساخت داخل، این شرکت شرایط خوبی را پیگیری کرده است و در صورتی که واحدهای کنسانتره جدید احداث شود، باید حجم عملیات این شرکت افزایش یابد. در کشور ما رغبت برای ساخت قطعات تک محصول ساخت بسیار کمتر است. بنابراین باید شرایطی ایجاد شود که بومیسازی برای شرکتها صرفه اقتصادی داشته باشد.