بزرگترین کنسرسیوم اکتشاف با محوریت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات شکل گرفت
شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با رویکرد سرمایهگذاری و بنگاهداری، حفظ و ارتقای ثروت سهامداران را مهمترین اصل برای خود میداند و میکوشد تا ضمن استفاده بهینه از سرمایههای انسانی و منابع مالی، در زنجیره ارزش صنایعی که دارای مزیت رقابتی است، سرمایهگذاری کند تا با خلق ارزش در قالب ترکیب سود یا افزایش ارزش سرمایهگذاریها، رضایتمندی ذینفعان و سهامداران را محقق سازد.
به گزارش پویش خبر، در پی شنیدن اخبار خوش حوزه اکتشاف با دکتر محمد حسین قائمی راد که در سمت معاونت برنامه ریزی و نظارت بر امور شرکتهای «ومعادن» و دبیر کنسرسیوم اکتشاف فعالیت می کنند به گفتوگو نشستیم تا از تازههای این عرصه باخبر شویم.
۱-جایگاه شرکت سرمایه گذاری توسعه معادل و فلزات در صنعت سنگ آهن و فولاد کشور به چه صورت است؟
شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات با ۱۸ هزار میلیارد دلار ارزش بازار ، یکی از بزرگترین هلدینگهای صنایع معدنی و فلزی بهویژه در بخش سنگ آهن و فولاد است. این شرکت نقش موثر و بسزایی را در سرمایهگذاری بخشهای توسعهای و افزایش ظرفیت شرکتهای موجود در صنعت سنگآهن و فولاد ایفا کرده و همچنین با حمایت و افزایش نقدشوندگی سهام شرکتهای مزبور در بورس اوراق بهادار، سعی در بالا بردن ارزش پرتفوی خود دارد. شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات با در اختیار داشتن سهم مناسبی از غول های سنگآهنی (چادرملو و گلگهر) بهعنوان بزرگترین تولیدکنندگان سنگآهن کشور و سایر شرکتهای سنگآهنی نظیر گهرزمین و فولاد صبانور، و نیز مجتمع فولاد خراسان بهعنوان قطب چهارم تولید فولاد کشور، فولاد ارفع بهعنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان و صادرکنندگان محصولات فولادی کشور، ملی صنایع مس بهعنوان تنها تولیدکننده مس و محصولات مرتبط با آن در ایران و همچنین بسیاری از شرکتهای واقع در حوزههای تولیدی، خدماتدهنده فولادی، بازرگانی، کارگزاری و نیز سرمایه گذاری های بزرگی در حوزه انرژی، حمل و نقل و… علاوه بر ایجاد پتانسیل سودآوری بالا، نقش موثر و حائز اهمیتی به لحاظ مدیریتی و تامین منابع مالی لازم برای شرکتهای زیرمجموعه خود داراست. قطعا با پیشرفت و توسعه چنین صنایع بااهمیتی (بهعنوان شاخص توسعه یافتگی هر کشور) موجبات توسعه و ترقی در اقتصاد کلان کشور فراهم میآید.
۲-با توجه به اینکه سرمایه گذاری در حوزه اکتشاف معادن جدید از استراتژی های کلان شرکت می باشد وضعیت اکتشاف در کشور به چه صورت است؟توافق سرنوشت ساز ایمیدرو و “ومعادن“ در اکتشافات چیست؟
براساس برنامهریزیهای کلان کشور در افق ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد را در نظر گرفته است. تحقق این امر مستلزم این است که در زنجیره، حجم مناسب سنگ آهن، کنسانتره و گندلهی منطبق با این تولید را داشته باشیم اما به جهت اینکه اکتشافاتی که در کشور صورت گرفته اغلب سطحی بوده نه عمقی ، در حال حاضر ۳۸ میلیون تن برای تحقق این افق کسری داریم و برای تأمین مواد اولیه و تکمیل زنجیره تولید و تحقق برنامه چشم انداز، نیاز جدی به اکتشاف معادن جدید وجود دارد.
ریسک و هزینه اکتشاف در همه کشورها بالا است، وضعیت کشور ما در شرایط تحریم به گونه ای است که باید بپذیریم مشکلات و محدودیت هایی برای هزینه کرد داریم. بخش خصوصی با علم به این موضوع به کمک دولت آمده است . برای اولین بار دوازده شرکت معدنی و فولادی بزرگ با محوریت هلدینگ سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات با حمایت وزارت صمت و ایمیدرو ،کنسرسیوم بزرگ اکتشافی کشور را تشکیل دادند تا در حوزه اکتشاف وارد شوند و نگرانیهای ناشی از تامین مواد اولیه بخش فولاد کشور را برطرف کنند.
پیش بینی ما این است که در صورت هماهنگی و مساعدت دستگاههای ذیربط به زودی شاهد تحولات بزرگ و مثبتی در زمینه اکتشاف به عنوان مادر زنجیره تأمین و فولاد باشیم.
فعالان تولید انتظار دارند که در مورد کنسرسیوم یادشده نه تنها مقررات دستوپاگیر و زمانبر بخشنامههای عادی، اعمال نشود بلکه با تسهیل واگذاری پهنهها و همکاری و هماهنگی تمامی بخشها، این مجموعه بتواند سریعا منابع خود را برای ورود به فعالیت اکتشافی به کار گیرد.
در کنسرسیوم بزرگ اکتشاف علاوه بر شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات، شرکتهای فولاد مبارکه، سرمایه گذاری امید، سرمایه گذاری غدیر، گل گهر، چادرملو، میدکو، فولاد خوزستان، فولاد ارفع، گهرزمین و فولاد صبانور و صدرتأمین حضور دارند.
۴-طی چند سال گذشته روند ایجاد اشتغال در صنایع معدنی و فلزی کشور چگونه پیش رفته است؟ با توجه به شعار سال ، آیا امکان ایجاد موقعیت های شغلی پایدار و سودآور در صنایع معدن و فلزی کشور وجود دارد ؟
طی چند سال اخیر در گل گهر، چادرملو، ارفع و صبانور طرح های توسعه ای داشتیم، خروجی طرح توسعه ای، ایجاد اشتغال است. می توان گفت در حال حاضر این امکان وجود دارد تا در بخش معادن و صنایع معدنی، زودتر از سایر بخشها اشتغالزایی صورت گیرد و می تواند جایگزین بسیار خوبی برای صادرات نفت در شرایط تحریم باشد چرا که بخش عمده این صنعت داخلی است. ایران بهترین نیروی کار را در حوزه معدن دارد؛ زیرا حدود ۷۰ سال است که دانشگاه معدن دارد . در صورتی که بخش خصوصی در صنایع معدنی و فلزی کشور به معنای واقعی فعال شود و سرمایههای این بخش در جهت تولید و با اطمینان از تامین منافع آنها بهکار گرفته شود، قطعاً با حمایت دولت این بخش قادر خواهد بود چرخهای آماده بهکار صنایع بهویژه صنایع معدنی را بهکار اندازد و یک تحول ویژه را در موضوع بهرهوری و تولید برای کشور در سال “رونق تولید”، به ارمغان آورد.
۵- وضعیت کشور ما در زمینه مدیریت و پرورش مدیران شجاع و کاردان در حوزه صنایع معدنی و فلزی را چطور ارزیابی می کنید؟
حوزه معدن و صنایع معدنی از حیث دانش فنی و وجود مدیران شایسته بسیار غنی است. همکاری، هماهنگی و همافزایی در این صنعت مابین مدیران بیش از هر صنعت دیگری دیده میشود و خروجی آن شکل گیری کنسرسیومهای بزرگی نظیر کنسرسیوم اکتشاف است. نکته قابل ذکر به عقیده من بحث تغییرات مدیریتی است. اگر چه منافع ناشی از استقرار مدیران جدید و تازه نفس را بر سکان هدایت بنگاهها نمی توان نادیده گرفت، لیکن در شرایط خاصی که الان هستیم ثبات مدیریتی در اولویت است تا مدیران با خاطر جمعی بیشتری بتوانند کار کنند.
۶-در سال های اخیر رویکرد شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در ارتباط با رسانه ها به چه صورت بوده است؟
حاکمیت شرکتی که بورس ابلاغ کرده به دنبال اجرای عدالت، انصاف و شفافیت است . از ابتدا رویکرد هلدینگ به عنوان یک شرکت بورسی این بود که اطلاعاتش را به طور شفاف براساس قانون در کانال های مورد تایید بورس همچون کدال منتشرکند.
به عقیده من ارائه اطلاعات از طریق رسانه ها، بیان دیدگاه ها برای رفع برخی مشکلات و اطلاع رسانی به سهامدارن امری پسندیده است و باعث تلاش و کوششی مضاعف برای شرکت خواهد بود و هم چنین انگیزه ای ایجاد می کند تا نظم و سرعت بیشتری را به کارها دهیم. تلاشمان بر این است تا در زمره شفاف ترین شرکتها در حوزه انتقال اطلاعات باشیم ولی در کنارش تعامل با رسانه ها برای ما خیلی مهم است.
بر اساس سیاست مدیریت شرکت همواره سعی بر آن داشتیم تعامل خوبی با رسانه ها داشته باشیم اینکه تا چه اندازه موفق عمل کردیم مردم و رسانه ها باید قضاوت کنند تلاش می کنیم این ارتباط دو سویه روز به روز بهتر شود ولی بر این عقیده پایبندیم که این شفافیت در وهله اول به نفع هر شرکتی است که آنچه در مجموعه اتفاق می افتد به جامعه منتقل و اطلاع رسانی درستی داشته باشد چرا که در نهایت موجب کسب درصد بالاتری از اعتماد مردم و سهامداران به مجموعه می شود. در نگاه وسیع تر یک سرمایه اجتماعی را برای جامعه اقتصادی ما به خصوص شرکتهای بورسی فراهم می کند و ارتقا می دهد.
گفتگو: فاطمه رحیمی