خبرنگار، آن جان بیدار
رییس هیات مدیره ومدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران ضمن تبریک و گرامیداشت روز خبرنگار در یادداشتی بر این موضوع تاکید کرد که رسانه ی راستین خبری و خبرنگار حقیقی، کارفرمایی به غیراز مردم و هدفی جز پاسداری از منافع عمومی نمی شناسد.
به گزارش پویش خبر ، درمتن یادداشت افروز بهرامی آمده است: با یادی از خبرنگاران شهید، آنها که جان در راه حقیقت نهادند.
در زمانه ی ما حرفه ی خبرنگاری منحصر به اطلاع رسانی صرف در مورد رویدادها، یا محدود به تهیه ی محتوای خبری برای شرح وقایع نیست. این امور در بدو شکل گیری این حرفه، کمابیش مهمترین وظیفه خبرنگاران بود. روزنامه ها به عنوان اولین رسانه های اطلاع رسانی عمومی، عموما سرشار از خبرهای کوتاه بود و بعضاً گزیده ای از اخبار جذاب را برای مخاطبان تهیه میکرد.
بتدریج با تغییر در شیوه های اطلاع رسانی، تکثّر نهادهای خبری و پیچیده تر شدن روابط اقتصادی و اجتماعی، به موازات ظهور شیوه های جدید توزیع منابع مالی و قدرت، اخبار و اطلاعات واجد سویه های تحلیلی و انتقادی نیز شدند. این تحلیل ها، کنکاشی در عمق رویدادها و کشف روابطی در لایه های زیرین هر رویداد بود، که به شدت سطح آگاهی عمومی را ارتقا داد، گویی اینبارحقیقت نه در خفا، که در جلا و با همه زبان به سخن گشوده است.
تهیه و تحلیل اخبار و انتقال آن به افکار عمومی، امروزه رسالت و آرمان خبرنگاران راستین، اذهان منتقد، جان های بیدار و فعالان پرسشگر اجتماعی است. این شیوه ی خبرنگاری فعالیتی بی وقفه و خطیر برای آگاهی رسانی به مردم و پاسداری از منفعت عمومی و حقوق جامعه در همه عرصه ها است. برای این جان های هشیار دیگر صحنه های جنگ، بحران های اجتماعی و اقتصادی وحتی حوادث طبیعی نیز، تنها از خلال تحلیل عوامل و علت های پیدایش، قابلیت خبررسانی می یابند. خبرنگاران متعهد دیگر در کمین وقایع نمی نشینند، آنها بی صدایان، در حاشیه ماندگان و غایبان را در متن جامعه فریاد می زنند و احضار میکنند، به آنها صدا و فعلیت می بخشند و درمقابل، بازیگران اصلی صحنه ی واقعیت اجتماعی را در برابر قانون و عدالت به داوری مینشینند.
خبرنگار پاسدار منافع عمومی و محوری است که حکومت کننده و حکومت شونده را در ترازوی قانون متوازن می کند و او گزارشگر شکاف میان “آنچه هست” و”آنچه باید باشد”، است، ودراین دوگانه منادی اصول حقیقی حیات انسانی، آرمان های بلند وعدالت است .
تاثیر عمیق و وجوه مورد وثوق خبررسانی در مخاطبان، همواره نقطه ی توجه نظام سلطه جهانی، جریانهای منطقه ای و باندهای تبهکار داخلی بوده است. این جریانها چه در سطح جهانی و یا حتی در ابعاد یک جامعه ی هدف، به تولید اخبار و انتشار اطلاعات همچون ابزاری برای جهت دهی، تنظیم و تربیت ذهن مخاطبان می نگرند. در این شیوه ها خودِ رسانه و ابزار انتقال اطلاعات پرده ای رنگین است که مزدوران و جاعلان، خود را در پس آن پنهان می کنند. وظیفه ی آنها القاء مفاهیم طراحی شده به جامعه، ترویج شیوه های زندگی مورد نظر، نشر اکاذیب و شایعات، تزریق ناامیدی، هتک حرمت افراد و انتشار اخبار سفارشیِ متنوعی است، که منافع ذینفعان این جریان ها را تامین و تضمین می سازد.
این انحرافات در حرفه ی شریف خبرنگاری، بیش از هرچیز طنین این اصل حقیقی را به گوش میرساند که: رسانه ی راستین خبری و خبرنگار حقیقی، کارفرمایی به غیراز مردم و هدفی جز پاسداری از منافع عمومی نمی شناسد.
روز خبرنگار بر جانهای بیدار و وجدانهای آگاه جامعه فرخنده باد.
نویسنده: افروز بهرامی«رییس هیات مدیره و مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران»