درد دل خانواده شهدای پلاسکو/ از وعدههای توخالی خسته شدهایم
به گزارش پویش خبر، دوسال پس از حادثه غمانگیزِ آتشسوزی و ویرانیِ ساختمان پلاسکو در قلب تهران، اگرچه برخی از وعدههای مسئولان به خانواده شهدای آتشنشان محقق شده، اما مسائلی مانند عدم اطلاق «شهید ایثارگر» به شهدای آتشنشانان، طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده حادثه پلاسکو و عدم دریافت دیه شهدای پلاسکو و قطع حقوق […]
به گزارش پویش خبر، دوسال پس از حادثه غمانگیزِ آتشسوزی و ویرانیِ ساختمان پلاسکو در قلب تهران، اگرچه برخی از وعدههای مسئولان به خانواده شهدای آتشنشان محقق شده، اما مسائلی مانند عدم اطلاق «شهید ایثارگر» به شهدای آتشنشانان، طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده حادثه پلاسکو و عدم دریافت دیه شهدای پلاسکو و قطع حقوق شهدای مجرد باعث نارضایتی خانوادهها پس از گذشت دو سال از این حادثه شده است.در این رابطه با برخی از خانوادههای شهدای حادثه پلاسکو و همچنین علیزاده طباطبایی وکیل پرونه گفتوگو کردیم که در زیر میخوانید:
بررسی پرونده همچنان بعد از دو سال ادامه دارد
پدر شهید فریدون علیتبار در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره به سرانجام رسیدن مطالبات خانواده شهدای پلاسکو بعد از گذشت دو سال از این حادثه میگوید: متاسفانه هنوز هیچکدام از شهدای پلاسکو به عنوان شهید محسوب نشدهاند و تکلیف آنها در خصوص دادگاه هم مشخص نشده است. همچنین هنوز مبحث دیه آنها نامشخص است و فقط مبلغ بیمه به آنها پرداخت شده است و جلسات و بررسی دادگاه همچنان ادامه دارد.
پدر شهید علیتبار تصریح میکند: حق و حقوق شهدای متاهل به طور کامل پرداخت میشود، اما در خصوص شهدای مجرد این حقوق پرداخت نمیشود. در خصوص کد احراز شهادت هم پیگیریهای شهرداری به هیچ نتیجهای نرسیده است. هیچکدام از مسئولان نمیگویند برای خانواده شهدای پلاسکو کاری نمیکنند، اما همه آنها در عمل به نوعی هیچ اقدامی برای ما انجام نمیدهند.
وعدهها بینتیجه ماند
حبیب هوایی برادر شهید حامد هوایی نیز درباره اقدامات صورت گرفته در خصوص خانواده شهدای پلاسکو به ایلنا میگوید: در همان ماههای ابتدایی شهادت آتشنشانان در حادثه پلاسکو اداره ایثارگران شهرداری منطقه ۱۶ گفت، مدارک شهدا را بدهید، چراکه قرار است در بنیاد شهید برای شما پرونده تشکیل دهند، اما بعد از این دیگر هیچ خبری نشد و این قضیه نافرجام ماند. سال گذشته در شورای شهر با آقای هاشمی دیدار داشتیم و قولهایی در آنجا به ما داده شد، اما عملا بازهم هیچ اتفاقی در خصوص احراز کد شهادت اتفاق نیفتاد و وعدهها بینتیجه ماند.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر هم که در ایام سالگرد پلاسکو هستیم گزارشی زده میشود و مسئولان هم در مراسمها حاضر میشوند، اما باز هم هیچ اتفاقی نمیافتد. چه الان که دو سال از شهادت این آتشنشانان میگذرد و چه در همان روزها در مراسمهای که برای این شهدا گرفته میشود، سخنرانان فقط رقیب خود را مقصر میدانند و برعلیه یکدیگر صحبت میکنند.
برادر شهید هوایی خاطرنشان میکند: آقای حناچی شهردار تهران برای شهدای آتشنشانان ارزش قائل هستند؛ ما هم خوشبین هستیم که با حضور چنین شهرداری برای خانواده شهدای آتشنشان اتفاقات خوبی بیفتد. مدیرعامل سازمان آتشنشانی تلاشهای بسیاری برای شهدای پلاسکو انجام داد، اما قطعا او تا جایی که اختیار دارد میتواند پاسخگوی مطالبات ما باشد. شورای شهر قولهایی به ما دادند، اما هیچکدام به نتیجه نرسید، اما ما امیدواریم با حضور آقای حناچی همانطور که قول دادند بحث شهادت آتشنشانان و سختی کار آنها بیش از پیش پیگیری شود و برای همه آتشنشانان اتفاقات خوبی بیفتد.
هوایی همچنین درباره وعدههای مسئولان در خصوص احراز کد شهادت از سوی بنیاد شهید تصریح میکند: در حالیکه شورا به ما در خصوص احراز کد شهادت قولهایی را داده بود، اما زمانی که در سال گذشته حکم بازنشستگی شهید امینی را زدند، براساس مصوبه شورای شهر در حکم بازنشستگی این شهید از عنوان جانباخته استفاده شده است.
هنوز نتوانستیم یک سایبان بر مزار شهدا نصب کنیم
وی با بیان اینکه بزرگترین مشکل ما همین کد شهادت است، یادآور میشود: یکی از موضوعات دیگری که ما دو سال است، پیگیر آن هستیم نصب سقف بر مزار شهدای آتش نشانان است که با مشکلاتی از سوی سازمان بهشتزهرا مواجه شدهایم و اگرچه بنیاد پس از مکاتبات فراوان اجازه داد تا با اولویت شهدای آتشنشانان بر مزار شهدای آن قطعه نیز سقف نصب شود، اما عملا هنوز هیچ اتفاقی در این مدت دو سال صورت نگرفته است. البته پیگیریهای فراوانی از سوی سازمان آتشنشانی نیز انجام شده، اما باز هم هیچ نتیجهای نداشته است.
ارسال پرونده شهدای آتشنشان به اداره کل ایثارگری شهرداری
برادر شهید هوایی درباره تشکیل پرونده برای شهدای پلاسکو و دیگر شهدای آتشنشان در اداره ایثارگران شهرداری توضیح میدهد: خوشبختانه در ماههای اخیر اقداماتی در این زمینه صورت گرفته و پروندههای ما از حدود یک ماه پیش به این اداره ارسال شده است و بالاخره پس از پیگیریهای بسیار شنیدهایم که پرونده برای شهدای آتشنشان نیز در این اداره تشکیل شده است و امیدوارم حداقل به زودی کارت ایثار برای خانواده شهدای پلاسکو و دیگر شهدای آتشنشان صادر شود تا حداقل در مجموعه شهرداری از امکاناتی که خانواده شهدای ایثارگر و دفاع مقدس دارند، استفاده کنند.
هوایی با تاکید براینکه درد و دلهای خانواده شهدای پلاسکو برای سال دوم است که تکرار میشود و خانوادهها دیگر از این وعدههای توخالی خسته شدهاند، تصریح میکند: حقوق شهدای مجرد براساس مصوبه شورا قطع شده، اما سازمان آتشنشانی یک مصوبهای را در هیات مدیره تصویب کرد و براساس این مصوبه کمکهایی در چند مرحله به پدر و مادرهای شهدای آتشنشان پرداخت میشود، اما امیدواریم که با تبصرهای در مصوبه شورای شهر حقوق آتشنشانان شهید مجرد به خانوادههای آنها پرداخت شود، چراکه در حال حاضر این امر صورت نمیگیرد.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اینکه شغل آتشنشانی از مشاغل سخت محسوب نمیشود، تصریح میکند: بحث سختی کار آتشنشانان به دلیل نواقصی که در قانون وجود دارد، همچنان در نظر گرفته نمیشود، امیدواریم با تصیح قانون شرایط سختی کار برای آتشنشانی که در حال حاضر نیز خدمت میکنند هم لحاظ شود، البته قولهایی از سوی مدیرعامل داده شده، اما قطعا در بخشهایی از قدرت مدیرعامل آتشنشانی خارج است و اعضای شورای شهر و شهردار باید پیگیر این موضوع باشند و همانطور که آقای حناچی گفت، امیدوارم در این زمینه پیگیریهایی را انجام دهند. آتشنشانان قشری هستند که با خطر همواره سر و کار دارند و احتمال شهادت و جانباز شدن افراد به شدت زیاد است و پروندههای بسیاری از آتشنشانان در واحد ایثارگران تشکیل شده است و این روند همچنان ادامه دارد.
برای گرفتن عکس و فیلم فقط خانواده شهدا هستیم
همسر شهید علی امینی یکی دیگر از اعضای خانواده شهدای پلاسکو است که درباره تحقق مطالبات و وعدههایی که از سوی مسئولان گفته شده بود به ایلنا میگوید: در این دو سال تنها چیزی که به ما پرداخت کردند مبلغ بیمههایی مانند بیمه عمر است که در طول خدمت آتشنشانان آن را پرداخت میکردند، متاسفانه مسئولان فقط برای عکس گرفتن برای دیدار با خانواده شهدا میآیند و بعد از آن که پیگیر مطالبات میشویم هیچ اتفاقی صورت نمیگیرد و ما دیگر خانواده شهید نیستیم.
وی با اشاره به اینکه موضوع کد شهادت آتشنشانان مشخص نیست، ادامه میدهد: چندی پیش از بنیاد شهید و امور ایثارگران برای مراسمی که برای ایثارگران برگزار کرده بودند با تلفن همراه همسرم که از ایثارگران بود تماس گرفتند و پرسیدند آقای امینی تشریف دارند، گفتم آقای امینی دو سال است که در پلاسکو جا ماندهاند و هنوز برنگشتهاند. خانمی که تماس گرفته بود از این موضوع بسیار ناراحت شده و گفت اجازه بدهید شما را برای برنامهای که برای خانواده شهدا برگزار میشود دعوت کنم که یکی از مسئولان از آن طرف خط به خانمی که تماس گرفته بود، گفت آتشنشانان جزء شهدا نیستند و تلفن را قطع کن. دو روز بعد تماس گرفتند گفتند میخواهند با خانواده شهدا دیدار داشته باشند، بالاخره شهدای آتشنشان شهید هستند یا نیستند؟
وی با بیان اینکه ما فقط اسم شهید را روی سنگ مزار این شهدا داریم، تصریح میکند: اگر مسئولی به اینجا میآید فقط برای گرفتن عکس و فیلم است و برای اینکه بگوید با خانواده شهدا دیدار داشته است به خانه ما میآیند و غیر از این اگر ما حرفی بزنیم میگویند شما خانواده شهید نیستید. مردم فکر میکنند ما تحت پوشش بنیاد شهید هستیم و هر جا که ما را میبینند میگویند به شما که خیلی میرسند در حالیکه شوهر من امسال بازنشسته شد، اما در حکمش به جای کلمه شهادت از کلمه جانباخته استفاده شد. از زمانی که حکم بازنشستگی همسرم آمد حقوقمان از نصف هم کمتر شد، البته قول دادند که این موضوع را پیگیری میکنند، اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است.
این همسر شهید آتشنشان خاطرنشان میکند: حتی به ما اجازه نمیدهند یک سقف بر مزار این شهدا بزنیم. حتی میخواستیم خودمان هزینه سقف را پرداخت کنیم، اما همچنان موافقت نشده است. آتشنشانان برای جان و مال مردم خدمت میکردند، چرا نباید شهید محسوب شوند.
اتش سوزی در ساختمان پلاسکو
مستوفی برادر شهید علی مستوفی درباره عدم تحقق برخی مطالبات خانواده شهدای پلاسکو میگوید: همه وعدههای مالی که از سوی شهرداری و شورا برای خانواده شهدا در نظر گرفته شده بود به طور کامل پرداخت شد.
این برادر شهید خاطرنشان میکند: تا قبل از حادثه پلاسکو چنین حادثه سنگینی در کشور ما رخ نداده بود و بعد از حادثه پلاسکو بود که ادوات به روز دنیا را برای سازمان آتشنشانی خریداری کردند و بودجهها و اعتبارات مناسب برای آن در نظر گرفتند و گرنه تا قبل از حادثه هیچ کس به فکر به روز رسانی تجهیزات آتشنشانی نبود.
مستوفی نیز درباره احراز کد شهادت میگوید: بعد از گذشت دو سال همچنان کد شهادت برای شهدای پلاسکو داده نشده و این آتشنشانان جان باخته محسوب میشوند، سوال من این است که اگر این افراد جان باخته هستند، پس چرا در شناسنامه آنها مهر شهادت خورده و اگر شهید هستند، پس چرا کد شهادت به ما نمیدهند.
بنیاد شهید به دلیل مشکلات بودجه تمایلی به افزایش عائله ندارد
محمود علیزاده طباطبایی که به همراه سید وحید ابوالمعالی الحسینی وکالت پرونده خانواده شهدای پلاسکو را برعهده گرفتهاند، درباره این پرونده میگوید: مشکل عمده خانواده شهدای پلاسکو این است که این شهدا به عنوان شهدای ایثارگر مطرح نشدهاند و تحت پوشش بنیاد شهید قرار نگرفتهاند. در همین رابطه با بنیاد شهید مذاکراتی انجام دادیم و مسئولان بنیاد نیز مطرح کردند که براساس آییننامه تعیین مصادیق شهدای ایثارگر، شهدای پلاسکو شهید تلقی نمیشوند.
وی با بیان اینکه چه کسانی از شهدای آتشنشان ایثارگرتر هستند که به اراده خود و برای جان همنوع وارد آتش میشوند، خاطرنشان میکند: ما انشالله در ادامه روند این پرونده اقداماتی را برای اصلاح این آییننامه آغاز خواهیم کرد. آییننامه تعیین مصادیق شهدای ایثارگر، مصوبه دولت است و مسئولان بنیاد شهید برای تغییر این آییننامه پیشقدم نمیشوند، چراکه بنیاد شهید به دلیل مشکلات بودجه تمایلی به افزایش عائله ندارد و ما تلاش میکنیم تا تغییر این مصوبه از طریق شورای عالی استانها و شهرداری در دولت پیگیری شود تا با اصلاح این مصوبه در دولت شهدای پلاسکو نیز شهدای ایثارگر قلمداد شوند.
این وکیل پایهیک دادگستری با بیان اینکه افرادی که در این حادثه مقصر بودند قطعا مجازات خواهند شد، ادامه میدهد: دیه شهدای پلاسکو هنوز پرداخته نشده و حقوق شهدای مجرد نیز قطع شده است، این حقوق به اولیای دم آنها پرداخت نمیشود و ما تلاش میکنیم تا مانند سایر شهدا حقوق این افراد نیز به اولیای دم و والدین آنها نیز پرداخت شود.