فناوریهای ارتباطی/تنهایی مدرن، تهدید جدی برای سلامت جامعه
به گزارشپویش خبربه نقل از سینا پرس، با گسترش فناوری های ارتباطی از جمله افزایش استفاده از اینترنت و تلفن همراه هوشمند ، ارتباط میان افراد آسانتر شده است. در این شرایط انتظار میرود که افراد کمتر احساس تنهایی و انزوا داشته باشند. متخصصان معتقدند که طی سالهای اخیر، مفهوم تنهایی دستخوش تغییرات اساسی شده […]
به گزارشپویش خبربه نقل از سینا پرس، با گسترش فناوری های ارتباطی از جمله افزایش استفاده از اینترنت و تلفن همراه هوشمند ، ارتباط میان افراد آسانتر شده است. در این شرایط انتظار میرود که افراد کمتر احساس تنهایی و انزوا داشته باشند.
متخصصان معتقدند که طی سالهای اخیر، مفهوم تنهایی دستخوش تغییرات اساسی شده و این مفهوم از انزوای فیزیکی به تنهایی روحی- عاطفی تغییر یافته است. در مسیر تغییر مفهوم تنهایی، چند نکته قابل توجه وجود دارد که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
دور شدن از جامعه
شاید بتوان گفت، مفهوم تنهایی اواخر قرن شانزدهم در ادبیات ظهور پیدا کرد. در این زمان، مفهوم تنهایی برای توصیف خطرات و مشکلات دور بودن از جامعه و مردم مورد استفاده قرار میگرفت.
مهاجرت و تنهایی
زمانی که نخستین مهاجران اروپایی، کشورهای خود را ترک کرده و راهی آن سوی اقیانوس اطلس شدند، نمی دانستند که چه چیزی در انتظار آنها خواهد بود. این مهاجران مجبور بودند با افراد بومی این مناطق مقابله کنند یا با بیماریهای مختلف و مرگبار روبرو شوند. تنهایی در این دنیای جدید، غیرقابل تحمل بود.
دنیای وب
اما به مرور زمان، مهاجران با خوششانسی و کسب مهارت توانستند شرایط سخت زندگی در محیطهای جدید را تحمل کنند. از این زمان، روستاها، شهرها و کشورها شکل گرفتند. در طول قرنها، مردم به یکدیگر نزدیکتر شده و دایره ارتباط آنها با یکدیگر بیشتر شد و مفهوم قدیمی تنهایی از بین رفت.
با توسعه فناوریهای ارتباطی مانند تلفن، تلفن همراه و اینترنت، شکل دیگری از تنهایی شکل گرفت که به آن تنهایی مدرن (modern loneliness) گفته میشود. این مفهوم تنهایی به این معناست که افراد فقط دیگر به صورت فیزیکی در انزوا قرار ندارند، بلکه از نوعی تنهایی روحی – عاطفی رنج میبرند.
این شکل از تنهایی مدرن در اواخر قرن بیستم شکل گرفت؛ درحالیکه فضای سایبری به نوعی ارتباط افراد با یکدیگر را آسانتر کرد، اما آنها را از لحاظ روحی و عاطفی از هم جدا کرد.
در این دنیای مجازی، افراد با خطرهای مختلفی مانند حمله هکرها، سرقت اطلاعات، جاسوسی از سوی سازمانها و دولتها مواجه هستند. در این شرایط اساسا به چه کسی میتوان اطمینان کرد؟
انفجار اطلاعات
حجم عظیمی از دادهها و اطلاعات تنها با یک کلیک ساده در اختیار افراد قرار می گیرد. این جریان بیپایان دادهها، انفجار اطلاعات نامیده میشود که زندگی و فعالیتهای روزمره افراد را تحت تأثیر قرار می دهند؛ نحوه ارتباط افراد با یکدیگر را دستخوش تغییر می کند؛ اعتماد به نفس آنها را کاهش داده و باعث افزایش حس تنهایی و بروز افسردگی می شود.