پیشنهاد تاسیس و راهاندازی صندوق ملی تغییر اقلیم در کشور
به گزارش پویش خبر از پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، «مهدی رهنما» با تشریح وضعیت اقلیمی ایران گفت: تغییر اقلیم در حال حاضر به عنوان یک مساله مهم در سطح جهان مطرح است.
وی ادامهداد: مطالعات نشان داده که بهطور کلی بخش اعظمی از مخاطرات طبیعی در دنیا را مخاطرات جوی و اقلیمی تشکیل میدهد که تلفات و خسارات زیادی را در پی دارد.
رهنما اضافهکرد: ایران نیز با توجه به وضعیت اقلیمی موجود و نیز پیشنشانگرهایی که در گزارشهای مختلف وضعیت اقلیمی منطقه آسیا آمده است، به عنوان یکی از کشورهای با بیشترین آسیب پذیری در برابر مخاطرات جوی و اقلیمی است؛ به همین علت برنامهریزی برای افزایش تابآوری و کاهش آسیبپذیری در برابر اثرات ناشی از تغییر اقلیم در سطح ملی و در قالب یک برنامه یکپارچه ضروری است.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، موفقیت در اجرای برنامههای اقدام عمل در برابر اثرات ناشی از تغییر اقلیم را در گرو تامین منابع مالی مورد نیاز این برنامهها دانست و بر ضرورت تاسیس صندوق ملی تغییر اقلیم تاکید کرد.
رهنما تصریح کرد: صندوق ملی تغییر اقلیم باید توسط دولت به عنوان یک دستگاه اجرایی تحت سیاستگذاری هیات وزیران با ماهیت توسعه عمومی غیر دولتی ایجاد شود و به عنوان یک کاتالیزور برای جذب سرمایهگذاری و اجرای طیف وسیعی از مکانیسمهای تامین مالی جایگزین برای برنامههای کاهش تغییرات آب و هوا و سازگاری عمل کند.
این مسئول درباره چگونگی تامین منابع مالی مورد نیاز این صندوق، گفت: میتوان از طریق کمکهای دولتی، اشخاص (حقیقی، حقوقی)، داخلی و بینالمللی منابع مالی و اعتبارات مورد نیاز صندوق را تامین کرد؛ برای مثال کمکهای دولتی بر اساس قوانین موجود در کشور نظیر قانون محاسبات عمومی و در چارچوب موافقت نامههای سازمان برنامه و بودجه کشور میتواند به این صندوق تخصیص یابد. همچنین کمکهای غیردولتی میتواند در چارچوب دستورالعمل مسئولیتهای اجتماعی در اختیار صندوق ملی تغییر اقلیم قرار گیرد.
رهنما در پایان افزود: صندوق ملی تغییر اقلیم میتواند با ابزارهایی نظیر اعطای تسهیلات، سرمایه گذاری (مستقیم یا مشارکتی) و حمایت مالی از پروژههای کلان در سطح ملی و بینالمللی با هدف حمایت از پروژههای مرتبط با تغییرات آب و هوایی در داخل دولت، بخشهای غیردولتی و نیز موسسههای پژوهشی و دانش بنیان فعالیت کند.