کشف محوطههای دوره هخامنشی تا اسلامی در آباده
مطالعات و بررسیهای باستان شناختی آباده که در راستای تکمیل نقشه باستانشناسی صورت گرفت به شناسایی آثار متعددی از دوره پیش از تاریخ تا دوره اسلامی در این شهرستان منجر شد.
پویش خبر- علیرضا ابوالاحرار (سرپرست هیات باستان شناسی آباده) گفت: شهرستان آباده واقع در شمال استان فارس با هدف کشف و شناسایی محوطههای باستانی و مطالعه چشم انداز فرهنگی و در راستای تکمیل نقشه باستان شناسی کشور مورد بررسی و شناسایی باستان شناسی قرار گرفت.
او با بیان اینکه هیات بررسی باستان شناسی شهرستان آباده با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کار خود را آغاز کرد افزود: شهرستان آباده از نظر جغرافیای سیاسی شامل بخش مرکزی و دهستانهای بهمن،خسرو و شیرین، ایزدخواست، بیدک و سورمق است.
این باستان شناس اظهار داشت: آباده دارای تنوع منحصر بفردی از لحاظ آب و هوایی، جغرافیایی و چشم انداز طبیعی است.
وی تصریح کرد: با توجه به قرارگرفتن قسمتهایی از این شهرستان در دامنه ارتفاعات دنا و وجود چشمه سارهای فراوان در این منطقه که سرچشمه رود کر، یکی از مهمترین رودخانههای فارس را تشکیل میدهد، قابلیتهای فراوانی برای استقرار در دورههای مختلف فرهنگی ایجاد کرده است.
او خاطرنشان کرد: از سوی دیگر این منطقه در بخش شرقی به علت قرار گرفتن در مجاورت کویر مرکزی ایران از سبک و شرایط استقراری مناطق حاشیه کویر تاثیر گرفته است.
سرپرست هیات باستان شناسی گفت: علاوه بر این قرار گرفتن شهرستان آباده در مسیر ارتباطی شمال به جنوب کشور و وجود کاروانسراهای متعدد در این مسیر بیانگر اهمیت این شهرستان در زمینه تجارت و داد و ستد در ادوار مختلف تاریخی و اسلامی است.
ابوالاحرار گفت: در این بررسی پیمایشی علاوه بر شناسایی مجدد برخی از آثار فرهنگی و استقرارگاهها و تعیین دقیق موقعیت مکانی و مختصات جغرافیایی آنها، آثار متعدد جدیدی از دوره پیش از تاریخ تا دوره اسلامی نیز شناسایی شد.
او تصریح کرد: در مجموع تعداد ۹۸ اثر در این پژوهش مورد شناسایی قرار گرفت که از این میان میتوان به محوطههای رو باز و پناهگاه سنگی متعلق به دوره پارینه سنگی میانه، استقرارگاههای پیش از تاریخ، تپه و محوطههای دوره هخامنشی، استودان و تدفینهای سنگ لاشه دوره اشکانی و ساسانی، محوطه، قلعه و تپههای دوره ساسانی و اسلامی، کاروانسراهای دوره اسلامی، بافت تاریخی و خانههای دوره قاجار اشاره کرد.